Trakovické zemiaky sa menia na hranolky, chipsy, ale nájdete ich aj v obchodných reťazcoch na priamu konzumáciu. V sídle podniku vyrábajú zemiakovú múčku potrebnú na výrobu zemiakového chleba.
"Takýchto podnikov potrebujeme na Slovensku čo najviac. To najdôležitejšie však je, aby sme ich produkty dostali na stôl slovenského spotrebiteľa. Aj vďaka nim sa nám postupne podarí zvyšovať potravinovú sebestačnosť," poznamenal šéf agrorezortu.
Slovenská vláda v januári schválila Akčný plán rozvoja pôdohospodárstva do roku 2020. Výrazná podpora smeruje práve k pestovateľom zeleniny. Ďalšie podporné mechanizmy získajú poľnohospodári z Programu rozvoja vidieka.
Počas rozhovoru rezonovala aj téma závlah. Pre podnik, ktorý zavlažuje skoro 1 500 ha je životne dôležitá. "Ak by sme nepoužívali zavlažovanie, hektárové výnosy by boli nízke a podnik, kde v sezóne pracuje viac ako 80 ľudí, by sme museli zatvoriť," hovorí Ján Bitter, predseda predstavenstva a riaditeľ spoločnosti. Minister Jahnátek pripomenul, že rezort v súčasnosti pripravuje koncepciu rozvoja hydromeliorácií, ktorá predstaví budúcnosť zavlažovacích systémov.