Vďaka vysokej koncentrácii vitamínu B1 a kyseline listovej je veľmi vhodný pre tých, ktorí trpia únavou, podráždenosťou, trpia poruchami koncentrácie.
Má tiež odvodňujúce vlastnosti a pomáha redukovať hmotnosť. Detoxikuje črevá a odstraňuje zápchu.
Ružičkový kel nájdeme v predaji celú zimu. Čím sú ružičky zelenšie, tým je čerstvejší a obsahuje viac účinných látok.
Pred spracovaním kel dobre umyjeme, odstránime škvrnité lístky. Nevaríme ho dlho, aby sme nepoškodili vitamíny, ktoré obsahuje. Nemal by ostať rozvarený a mazľavý.
Vyskúšajte:
Zapekaný ružičkový kel
Potrebujeme:
500 g ruž. kelu
20 g masla
50 g strúhaného parmezánu
soľ
čierne korenie
Príprava:
Uvarený kel dochutíme soľou a čiernym korením, preložíme do vymastenej malej formy. Posypeme parmezánom a chvíľu zapekáme pri teplote 180 stupňov celzia. Dobrú chuť!