Potrebujeme:
20 g masla
1 ks jarnej cibuľky
3 – 4 strúčiky cesnaku
390 g čerstvého listového špenátu
1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
400 ml smotany na varenie
soľ
čierne korenie
150 g tvarohového syra (typu cottage)
5 vajec uvarených natvrdo
Príprava:
Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak. Pridáme špenát a krátko povaríme. Želatínu necháme napučať asi v 70 ml smotany na varenie počas asi 10 minút.
Zvyšnú smotanu zohrejeme, ale nevaríme, pridáme napučanú želatínu a za stáleho miešania zohrievame (nesmie vrieť) až do úplného rozpustenia želatíny. Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešame tvarohový syr a dôkladne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením. Ručne vmiešame špenátovú zmes. Potom si potravinárskou fóliou alebo mikroténovým sáčkom vyložíme formu na srnčí chrbát. Polovicu želatínovej zmesi nalejeme do formy. Na zmes položíme celé vajcia do radu vedľa seba a zalejeme ich zvyšnou želatínovou zmesou. Tlačenku odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Stuhnutú tlačenku vyklopíme z formy, odstránime mikroténovú fóliu a podávame s opečenými toastami alebo iným pečivom.
TIP: Namiesto listového špenátu môžeme použiť sparenú žihľavu.