Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Jedlá zo zeleniny
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Recepty zo špargle
- HLAVNÉ JEDLÁ
dátum pridania
25-04-2007


Začína sezóna tejto úžasnej a zdravej zeleniny, ponúkame vám zopár receptov, ako si ju pripraviť, aby chutila ozaj každému.


Skladovanie špargle:
Špargľu skladujeme v chladničke pri teplote +20 st.C až +4 st.C maximálne jeden týždeň.

Príprava špargle pred varením:
Výhonky opláchneme a olúpeme (pri čistení môžeme použiť škrabku na zemiaky). Bielu špargľu začíname čistiť asi 2–3 cm pod vrcholom a pokračujeme až ku spodnému koncu výhonku. Zelená špargľa má vrcholy dlhšie, preto čistíme len spodnú tretinu výhonku. Niekedy má špargľa spodné konce zdrevnatelé, tie odrežeme (asi 3 cm).

- - - - -



VARENÁ ŠPARGĽA - klasický recept:
Potrebujeme:
1000 g špargle
500 g nových zemiakov
50 g čerstvej šunky
50 g varenej šunky
1 l vody
cukor, soľ, maslo
petržlenová vňať

Príprava:
Pre jednu osobu potrebujeme na prípravu hlavného jedla asi 500g špargle. Špargľu varíme v 1 l vody s 1 lžičkou soli a kockou cukru, môžeme pridať aj lyžičku masla.
Bielu špargľu varíme 8-12 minút, zelenú len 8 minút.
Uvaríme oškrabané zemiaky. Uvarenú špargľu so zemiakmi a šunkou upravíme na tanieri, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťkou. Zvlášť podáváme rozpustené maslo.

- - - - -




KURACIE KÚSKY SO ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
500 g špargle
4 plátky kuracích pŕs
125 ml bieleho vína
soľ
½ lyžičky zázvoru
2 lyžice maizeny
½ l vody
1 cibuľa
olej

Príprava:
Mäso nakrájame na drobné kúsky a marinujeme aspoň 12 hodín v zmesi vína, soli, zázvoru, maizeny, vody a nadrobno nakrájenej cibule. Špargľu ošúpeme, pokrájame na drobno a na oleji asi 3 minúty opekáme. Špargľu vyberieme, vložíme mäso, opekáme asi 8 minút. Pridáme špargľu a dohromady ešte 2 minúty opečieme. Podávame teplé s ryžou a zeleninovou oblohou.

- - - - -




VYSMÁŽANÁ ŠPARGĽA S RAJČINAMI
Potrebujeme:
800 g uvarenej špagle
1 vajce
hladká múka
strúhanka
olej na vysmážanie
150 g majonézy
lyžicu bieleho vína
šťava z ½ citrónu
2 rajčiny

Príprava:
Osušenú špargľu obalíme v trojobale a smažíme na rozpálenom oleji. Majonézu zmiešame s vínom a citrónovou šťavou, pridáme na malé kocky nakrájané rajčiny. Vysmaženú špargľu polejeme omáčkou, podávame so zeleninovým šalátom.

- - - - -














PRAŽENICA S KURACÍM MASOM A ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
250 g zelenej špargle
30 g masla
4 cibuľky
6 vajec
250 ml mlieka
2 lyžičky horčice
400 g vareného kuracieho mäsa
mleté čierne korenie
200 g tvrdého syra

Príprava:
Špargľu ošúpeme, povaríme asi 8 minút, scedíme. Na panvici posmažíme na masle nadrobno nakrájanú cibuľku. Vajíčka, mlieko a horčicu rozšľaháme, primiešame nakrájené kuracie mäso a korenie. Zmes nalejeme na cibuľku a na miernom ohni pečieme asi 15 minút do zhustnutia. Na povrch praženice poukladáme špargľu, posypeme nastrúhaným syrom a v predohriatej trúbe krátko zapečieme do zlatista.
Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.

- - - - -




ŠPARGĽA V SYROVOM CESTÍČKU
Potrebujeme:
350 g bielej špargle
150 ml mlieka
2 vajíčka
60 g hladkej múky
80 g tvrdého syru
soľ, olej na vysmážanie

Príprava:
Očistenú špargľu 8 minút povaríme, scedíme. Z mlieka, vajec, múky, syra a štipky soli pripravíme cestíčko. Špargľu obaľujeme v cestíčku a vysmážame dozlatova.
Podáváme so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

- - - - -




ŠPARGĽOVÝ ZÁVIN SO SYROM
Potrebujeme:
500 g uvarenej zelenej špargle
l balíček lístkového cesta
200 g tvrdého syru
300 g mäkkého syru
1 vajíčko, soľ

Príprava:
Lístkové cesto rozvalkáme, natrieme mäkkým syrom, dáme špargľu a posypeme ¾ strúhaného syru. Cesto zavinieme. Závin potrieme rozšľahaným vajcom, osolíme a posypeme zvyškom nastrúhaného syra. Pozvoľna pečieme v mierne vyhriatej trúbe.
Závin podávame horúci alebo studený.

- - - - -




GRATINOVANÁ ŠPARGĽA
Potrebujeme:
1 kg uvarenej špargle
50 g masla
400 g čerstvého špenátu
1 cibuľa šalotka
300 g jemného plesňového syru

Príprava:
Špenát cca 1 minutu blanšírujeme vo vriacej vode, hneď prudko ochladíme v studenej vode, necháme odkvapkať. Na časti masla osmažíme šalotku nakrájanú na tenké kolieska, pridáme špenát, 1-2 minuty dusíme. Formu na pečenie vymastíme maslem, vložíme do nej podusený špenát a špargľu, pokryjeme syrom nakrájaným na plátky. Zapekáme cca 15 minút v predhriatej trúbe.

- - - - -




ZEMIAKOVÉ PLACKY SO ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
1 kg uvarenej špargle
100 ml tatárskej omáčky
100 ml bieleho jogurtu
100 g tvrdého syru
Na placky:
600 g zemiakov
hladká múka
soľ, ml.čierne korenie
majoránka, 2 strúčiky cesnaku
1 vajíčko, olej na vysmážanie.

Príprava:
Zemiaky nastrúhame, pridáme majoránku, štipku korenia, vajíčko a múku, aby vzniklo polotuhé cesto, usmažíme placky. Každú placku potrieme tatárskou omáčkou zmiešanou s jogurtom a naukladáme špargľu. Placky preložíme, povrch polejeme zvyškom omáčky a posypeme nastrúhaným syrom. Podávame so zeleninovým šalátom.

Autor: Ester Ríklová
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 5



1 Darina 29-05-2011 | 21:29:40
Po prvýkrát som urobila vyprážanú špargľu a bolo to veľmi chutné. Darina

2 Marta Vaculková 22-03-2012 | 11:07:29
Prvý krát som pripravovala jedlo zo špargle, prispôsobila som si recept podľa seba a urobila som bielu špargľu v nivovom cestíčku. Bolo to výborné a rýchle. Odporúčam ak chcete rozšíriť stravu o zeleninové netradičné jedlá.

3 .. bez mena .. 19-05-2012 | 11:29:12

4 .. bez mena .. 01-06-2012 | 11:10:09
predvaril som platy lazaní, položil som plátok syra, šunky, syra a do nich zavinul po 2-3 ks bielej špargle ktorú som uvaril, tieto zavitky som poukladal do zapekacej mysky a zastrúhal som špecialnym tvdrým syrom dovezeným z NL. výsledok vyzeral nádherne, avšak špargla bola hnusne horká a pokazila celé jedlo. Peter TO

5 .. bez mena .. 13-03-2014 | 16:15:48




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov