Mrkva by mala mať svoje miesto v každej kuchyni. Čerstvá mrkva má tak odolné bunkové steny, že pri trávení telo získa len jednu štvrtinu z jej betakaroténu. Ak mrkvu uvaríme, získame dvojnásobok. Strávitelnosť betakaroténu ešte zvýšime pridaním kvalitných rastlinných olejov, v ktorých sa karotenoidy z mrkvy rozpúšťajú a ľahšie vstrebávajú.
Varená mrkva je veľmi vhodnou potravinou pri pečeňovej diéte. Rovnako by ju mali konzumovať tí, ktorí trpia reumatickými zápalmi kĺbov a močovými kameňmi. Je odporúčaná aj pri liečbe ischemických chorôb srdca, najmä pri liečbe následkov infarktu myokardu. Cenné látky z nej získavajú tehotné ženy a dojčiace matky.
Čerstvá mrkvová šťava je výborná na liečbu popálenín a kožných vriedkov, zlepšuje vzhľad staršej a unavenej pleti - čerstvo vylisovaná šťava sa nechá pôsobiť desať minút, a potom sa dôkladne z tváre opláchne.
Pre inšpiráciu prinášame pár nátierkových receptov, kde hrá mrkva hlavnú úlohu:
Mrkvová nátierka
Potrebujeme: mrkva, cibuľa, majolka, citrónová šťava, soľ, ml. čierne korenie
Príprava: Surovú mrkvu nastrúhame, zmiešame s majolkou, nakrájanou cibuľou, ochutíme citrónovou šťavou, osolíme, pridáme čierne korenie, podáváme na chlebe natretom maslom.
Mrkvová nátierka na chlebíčky
Potrebujeme: 2 väčšie mrkvy, 1 cibuľa, 1-2 majolky, 1 PL plnotučnej horčice, 1 PL nálevu zo zaváraných uhoriek
Príprava: Mrkvu nastrúhame na jemnom struhadle, cibuľu nakrájame na jemno a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Natierame na plátky sendviča natretého maslom. Zdobíme plátkom rajčiny a vejárikom z kyslej uhorky.
Mrkvová nátierka s cibuľou a tvarohom
Potrebujeme: 15 dkg masla, 10 dkg tvarohu, 4 PL bieleho jogurtu, 1 menšia cibuľa, soľ, 1/2 lyžičky vegety, 1 lyžička nadrobno posekanej pažítky alebo iných byliniek, 2 rajčiny
Príprava: V miske rozmiešame maslo, tvaroh a biely jogurt. Pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu, nastrúhanú cibuľu, pridáme trochu soli a vegety. Všetko dôkladne rozmiešame a dáme uležať aspoň na 1/2 hodinky do chladničky. Natierame na tmavé pečivo a zdobíme rajčinami.
Mrkvová nátierka s chrenom 1
Potrebujeme: 100 g majolky, 300 g karotky, 50 g chrenu, 1 PL horčice, citrónová šťava, soľ, čierne korenie, cukor
Príprava: Do majolky na jemno nastrúhame mrkvu, chren a pridáme jemne nasekanú cibuľku. Dochutíme horčicou, citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením, štipkou cukru a dobre premiešame. Natierame na biele pečivo.
Mrkvová nátierka s chrenom 2
Potrebujeme: 300 g mrkvy, 1 majolka, chren podľa chuti, cibuľa, 1 PL horčice, citrónová šťava, soľ, čierne korenie
Príprava: Zeleninu nastrúhame, zmiešame s ostatnými prísadami a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivom.