Potrebujeme:
jablká
kyselina citrónová
škorica
klinček
N á l e v:
Na 1L vody odvážime 600 g cukru, na 1 kg cukru odmeriame 1,65L vody - a prípadne 1/2 zarovnanú kávovú lyžičku kyseliny citrónovej.
Príprava
Umyté jablká odstopkujeme, ošúpeme škrabkou na zemiaky, rozrežeme na štvrťky až osminky a nožom alebo lyžičkou odstránime okvetie. Po ošúpaní a rozrezaní sa musia jablká ponoriť do vody okyslenej s kyselinou citrónovou - 1 kávová lyžička asi na 3L. Vo vode sa nesmú jablká dlho namáčať, aby sa nevylúhovali cenné látky.
Surové alebo krátko povarené odkvapkané jablká vo vode poukladáme do pohárov, na ktorých dno môžeme dať plátok citróna, malý úlomok škorice, prípadne celý alebo rozrezaný klinček.
Poháre plníme tak, aby horná potlačená vrstva siahala 5 až 10 mm od okraja pohára.
Sterilizácia:
Pri teplote 80 až 85oC 30 trvá sterilizácia 15 až 25 minút, podľa zrelosti jabĺk.