Potrebujeme: (stačí na: asi 3 poháre à 375 ml)
• 1 kg marhúľ očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
• 4 zarovnané KL čerstvých levanduľových kvietkov
• 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
• 350 g cukru
Príprava:
Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5
Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj.
Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip: Miesto čerstvých levanduľových kvietkov môžeme použiť 2 KL sušených kvietkov.
Ako náhradu marhúľ môžeme použiť nektárinky.
Použitím levandule sa trvanlivosť džemu skráti maximálne na 4 mesiace.