Jahody majú byť dobre vyfarbené, bez zeleného hrotu, chutné a zdravé. Spracujeme ich bezprostredne po obratí, pretože sa rýchlo kazia a strácajú akosť a nutričnú hodnotu. Jahody je výhodné umývať pred odstopkovaním, najmä ak sú veľmi znečistené hlinou a pieskom. Umývame ich vo dvoch vodách za dostatočného premiešavania plodov rukou. jahody odstopkujeme tak, že krúživým pohybom vytrhneme stopku s okvetím, pričom lôžko ostane v plode. Súčasne s odstopkovaním jahody triedime na dve skupiny, a to jahody určené na kompótovanie a a na jahody určené napr. na lekvár, džús a iné.
Odstopkované jahody ešte opláchneme alebo osprchujeme a plníme do pohárov. Pritom ich potriasame a vrchnú vrstvu urovnáme tak, aby siahala asi 5 mm od okraja pohára.
Príprava nálevu:
Na 1L vody odvážime 700 g cukru, na 1 kg cukru odmeriame 1,4L vody.
Sterilizácia:
Jahodový kompót často plesnivie, preto sa majú spracovať len zdravé a čerstvé jahody a kompót treba dostatočne sterilizovať.
Sterilizujeme najlepšie vo vodnom kúpeli pri teplote okolo 85 oC za 15 minút.