Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Ovocie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Čerešňový kompót dátum pridania
26-04-2005




Kompótujeme všetky druhy čerešní, s výnimkou skorých sort, ktoré sú mäkké. Oberáme ich na začiatku konzumnej zrelosti a pokiaľ ich spracujeme v ten istý deň, môžeme čerešne trhať bez stopiek. Čerešne oberané so stopkami spracujeme najneskoršie do 24 hodín. Čerešne pred kompótovaním opatrne odstopkujeme a súčasne odstránime nahnité, veľmi popraskané, drobné a inak nevhodné. Akostné čerešne ukladáme do vhodnej nádoby so studenou pitnou vodou a čerešne občas premiešame. Ak sú čerešne červivé, ponoríme ich do teplej vody a asi o pol hodiny skontrolujeme, či všetky larvy vyliezli. Potom čerešne preložíme do druhej čistej vody, kde ich premiešame a ok niekoľko minút vyberieme sitom alebo rukou do prázdnej nádoby, odkiaľ ich budeme plniť. Medzitým si pripravíme čisté poháre a viečka, necháme ich odkvapkať a čerešne ukladáme do pohárov za mierneho striasania alebo potláčania až po okraj hrdla.

Príprava nálevu:
Na 1L vody odvážime 400 g cukru, čím vznikne asi 29% cukrový nálev, na 1 kg cukru 2,5L vody. Ak sú čerešne veľmi sladké, môžeme na 1 kg cukru pridať 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej.





Sterilizácia:
Čerešne sa musia sterilizáciou dostatočne prevariť, pričom nehrozí nebezpečenstvo, že zmäknú. Preto môžeme sterilizovať rozličné poháre až do obsahu 1L, pretože menšie obaly sa rýchlejšie zohrievajú, ale aj rýchlejšie ochladzujú. Sterilizujeme vo vodnom alebo parnom kúpeli pri teplote: 80 až 85 oC 20 minút 85 až 90 oC 10 - 15 minút 100 oC 5 minút




Autor: dg
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 1



1 .. bez mena .. 02-06-2018 | 16:14:54




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov