KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Ovocie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Slivkový kompót dátum pridania
26-04-2005




Najvýhodnejšia na kompótovanie je Domáca veľkoplodá (Bystrická) a jej krajové variety obraté na začiatku konzumnej zrelosti. Spracujeme ich hneď po obratí a pri ich odstopkúvaní vylúčime nezdravé, porušené, zelené a inak nevhodné plody. Slivky na kompót kladieme do studenej vody, kde však nesmú ostať dlhšie, než 10 minút, pretože by mohli nasať vodu a popraskať. Slivky umývame v dvoch vodách, lebo sú na povrchu zaprášené a inak znečistené a umývanie urýchlime miešaním plodov. Umyté slivky necháme odkvapkať a ukladáme ich do pohárov. Pri plnení do pohárov slivky mierne potláčame a hornú vrstvu urovnáme, aby plody siahali 5 až 10 mm od okraja pohára.

Príprava nálevu:
Na 1L vody odvážime 400 g cukru, na 1 kg cukru odmeriame 2,5L vody.





Sterilizácia:
Niektoré slivky znášajú vysoké sterilizačné teploty bez toho, aby popraskali alebo sa rozvarili, iné praskajú aj pri nižších teplotách. Spôsobujú to mnohé činitele, predovšetkým genetické vlastnosti a vegetačné podmienky. Aj napriek tomu možno vhodným sterilizačným režimom pripraviť kompót dobrej akosti. Slivky sterilizujeme vo vodnom kúpeli pri teplote 75 oC za 15 až 20 minút.

Autor: dg
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio