Najvýhodnejšia na kompótovanie je Domáca veľkoplodá (Bystrická) a jej krajové variety obraté na začiatku konzumnej zrelosti. Spracujeme ich hneď po obratí a pri ich odstopkúvaní vylúčime nezdravé, porušené, zelené a inak nevhodné plody. Slivky na kompót kladieme do studenej vody, kde však nesmú ostať dlhšie, než 10 minút, pretože by mohli nasať vodu a popraskať. Slivky umývame v dvoch vodách, lebo sú na povrchu zaprášené a inak znečistené a umývanie urýchlime miešaním plodov. Umyté slivky necháme odkvapkať a ukladáme ich do pohárov. Pri plnení do pohárov slivky mierne potláčame a hornú vrstvu urovnáme, aby plody siahali 5 až 10 mm od okraja pohára.
Príprava nálevu:
Na 1L vody odvážime 400 g cukru, na 1 kg cukru odmeriame 2,5L vody.
Sterilizácia:
Niektoré slivky znášajú vysoké sterilizačné teploty bez toho, aby popraskali alebo sa rozvarili, iné praskajú aj pri nižších teplotách. Spôsobujú to mnohé činitele, predovšetkým genetické vlastnosti a vegetačné podmienky. Aj napriek tomu možno vhodným sterilizačným režimom pripraviť kompót dobrej akosti. Slivky sterilizujeme vo vodnom kúpeli pri teplote 75 oC za 15 až 20 minút.