Egreš kompótujeme v nezrelom štádiu, keď sú plody vyvinuté, ale zelené so začínajúcim žltkastým odtieňom. Hneď po zbere ich spracujeme a ostrým nožom odstránime okvetie a stopky. Pritom ich môžeme triediť na dve veľkosti, nie je to však nevyhnutné. Pritom ich kladieme do vody, kde ich krátko umyjeme a necháme odkvapkať. Pri plnení plody mierne potláčame a povrch urovnáme, aby vznikol asi 5 až 10 mm voľný priestor.
Príprava nálevu:
Na 1L vody odvážime 800 g cukru, čím vznikne asi 45% cukrový rozok; na 1 kg cukru odmeriame 1,25L vody.
Sterilizácia:
Egreš sa musí sterilizovať opatrne, pretože pôsobením vysokej teploty sa rozvára, praská, je nechutný a nevzhľadný. Preto sterilizačný proces sledujeme a ukončíme ho,
keď plody začínajú praskať. Naproti tomu nedostatočne sterilizovaný egreš ostáva v kompóte tvrdý s kožovitou šupkou.
Sterilizujeme pri teplote okolo 80 oC 15 minút až 20 minút, poháre s obsahom 1L sterilizujeme o 5 až 8 minút dlhšie.