Marhule kompótujeme na začiatku konzumnej zrelosti, keď ešte majú pevnú konzistenciu, ale už nie sú zelené.
Čisté marhule rozpoľujeme ostrým nožom a ukladáme ich do studenej vody, aby na vzduchu nezhnedli. Vo vode, do ktorej môžeme pridať na 5L 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej, však nemajú byť príliš dlho, najviac 30 minút. Ak voda nie je čistá, oplachujeme marhule ešte v ďalšej vode a potom ich vyberieme na sito alebo misu, odkiaľ ich plníme do pohárov. Marhule mierne potláčame, najmä pri povrchu, kde ich upravíme tak, aby najvyšší plod siahal 5 až 10 mm pod okraj pohára.
Príprava nálevu:
Čím viac marhúľ sa do pohára zmestí, tým viac cukru musíme dať do nálevu a opačne, aby výsledná sladkosť kompótu bola zodpovedajúca. Na 1L vody odvážime 600 až 800 g cukru, čím vznikne asi 38 až 45% cukrový roztok, na 1 kg cukru odmeriame 1,25 až 1,65L vody. Ak kompótujeme zrelšie plody, môžeme na 1 kg cukru pridať 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej.
Marhule zalievame tak, aby boli ponorené všetky plody a nálev siahal niekoľko mm pod hrdlo pohára.
Sterilizácia:
Marhule sterilizujeme rozlične dlhý čas, podľa zrelosti, ako aj podľa toho, ako starostlivo sú poukladané. Čím tvrdšie sú plody a čím viac je ich v pohári, tým dlhšie ich sterilizujeme. Pri teplote vodného alebo parného kúpeľa 80 až 85 oC sterilizujeme poháre do obsahu 720 ml 15 až 20 minút.