Kompótujeme len drobné okrúhle ringloty s priemerom okolo 3 cm, ktoré oberáme v stave pre konzumnou zrelosťou, keď sú olivovozelené. Po obratí ich spracujeme do dvoch dní, pretože rýchlo dozrievajú a mäknú. Odstopkované, umyté a odkvapkané plody plníme do pohárov a mierne ich potlačíme, aby siahali asi 5 mm pod hrdlo pohára. Nálevom plníme poháre úplne až po vrch, aby sa vylúčila prítomnosť vzduchu, ktorý spôsobuje hnednutie nezaliatych plodov.
Príprava nálevu:
Na 1L vody odvážime 600 g cukru, na 1 kg cukru odmeriame 1,65L vody.
Sterilizácia:
Ringlotový kompót musíme sterilizovať opatrne, ináč sa rozvarí a nálev sa mliečne zakalí. Po správnej sterilizácii má byť povrch ringlôt sieťovite popraskaný a plody prevarené, nie však tvrdé.
Pri teplote vodného alebo parného kúpeľa 80 až 85 oC sterilizujeme 15 až 20 minút a sledujeme pri nej vzhľad plodov a podľa neho určíme optimálnu dĺžku sterilizácie.