Potrebujeme:
1 kg šípok
200 - 300 g cukru
1/2 bal. želírovacieho prostriedku
Príprava:
Zrelé šípky odstopkujeme a očistíme od okvetia, dáme do hrnca, zalejeme vodou a pomaly varíme, kým šípky zmäknú. Mäkké šípky prelisujeme, ale odpad ešte zriedime vodou, aby sa všetka dreň vylisovala. Pretlak varíme do zhustnutia. Potom pridáme cukor, želírovací prostriedok a ešte povaríme. Horúcu marmeládu nalejeme do pohárov, uzavrieme a podľa potreby sterilizujeme.
Aby šípková marmeláda lepšie zrôsolovatela, nahradíme asi 1/4 alebo aj 1/2 pomletých šípok jablkovým pretlakom.
Kedysi sa šípková marmeláda pripravovala tak, že sa z plodov pracne vyškrabovala dužina. Chĺpky zo šípok sa však pri tepelnom spracovaní rozvaria, preto táto zdĺhavá práca nie je nutná.