Má tiež liečivé účinky – odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchy, ničí baktérie v žalúdku aj v črevách. Lieči zápaly a poruchy funkcie močového mechúra.
Pôsobí odvodňujúco a pomáha redukovať hmotnosť. Uvoľňuje hlieny pri nádche a kašli.
Stimuluje tvorbu kyseliny v žalúdkovej sliznici čo veľmi pomáha pri trávení bielkovín.
Obsahuje celý komplex vitamínov zo skupiny B.
Zeler pre jeho výrazné močopudné účinky konzumujú aj ľudia trpiaci močovými a obličkovými kameňmi.
Vyskúšajte zelerovú nátierku:
Pomazánka najlepšie chutí, ak si ju prichystáme pár hodín vopred, než ju chceme servírovať. Odporúčam ju aj tým, ktorým vadí typická prenikavá chuť zeleru.
V tejto pomazánke chuť zeleru vôbec neucítite, a napriek tomu dodáte telu mnoho vitamínov.
Potrebujeme:
1 stredne veľký zeler
2 - 3 natvrdo uvarené vajcia
10 - 15 dkg tvrdý syr na strúhanie
5 - 10 dkg údený syr na strúhanie
1 majolka light
2 lyžice kyslej kelímkovej smotany
zelená, červená čerstvá paprika
cibuľa príp. cesnak
Príprava:
Očistený surový zeler postrúhame, pridáme majolku, smotanu, nastrúhané 2 druhy tvrdého syra, varené vajcia pretlačené na kocky, nakrájanú cibuľu, tiež na malé kocky nakrájanú papriku červenú a zelenú (dobre to vyzerá farebne). Ako experiment som do pomazánky, ktorá chutila aj hosťom, pridala aj pretlačený cesnak. Je to na ľubovôli, fantázii sa medze nekladú. Hotovú pomazánku odložíme do chladničky, vtedy chutí najlepšie. Podávame s chlebom, pečivom, natierame na hrianky... ako má kto rád.