Vo všetkých krajinách, kde v staroveku prekvitala medicína, bola cibuľa obľúbeným liečivým prostriedkom -
Čína, India i Blízky východ - odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Cibuľa si pri raste vytvára toľko obranných látok proti škodlivému hmyzu, že ju netreba chrániť chemicky.
Každá cibuľka je malá továreň na výrobu alicínu a iných sírnatých zlúčenín, ktoré majú silný antibakteriálny účinok na sliznice, pomáhajú predchádzať infekciám a chránia jemné a citlivé epitelové bunky (vrchnú vrstvu slizníc).
Cibuľa je veľmi bohatá na železo, stimuluje krvotvorbu a zabezpečuje životne dôležitý transport kyslíka do buniek - rýchlejšie a efektívnejšie ako ostatné potraviny obsahujúce železo.
Má veľmi vysoký obsah kyseliny listovej (na dobrú náladu, krvotvorbu a omladzujúci rast buniek) i vitamínu C (na imunitný systém, mentálnu sviežosť a produkciu hormónov).
Najúčinnejšia je surová cibuľa.
Liečivé účinky cibule:
pomáha predchádzať infekciám
dezinfikuje nos, ústa a hltan
spevňuje sliznice v žalúdku a črevách
zmierňuje problémy s obličkami a močovým mechúrom
znižuje krvný tlak a hladinu tukov v krvi
zlepšuje prekrvenie, napríklad ak máme studené nohy
zlepšuje chuť do jedla
pomáha predchádzať ochoreniam cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl
posilňuje imunitný systém
podporuje krvotvorbu
stimuluje produkciu stresových hormónov
zvyšuje libido
posilňuje srdce a krvný obeh a preventívne pôsobí proti artérioskleróze