Ten, kto je málo zelenej zeleniny trpí nadváhou a hrozí mu vo vyššom veku aj Azheimerova choroba.
Napríklad dobrou prevenciou proti infarktu je stonkový zeler. Obsahuje látky, ktoré rozťahujú cievy a znižujú krvný tlak.
Zelený hrášok obsahuje na 100 g až 30 mg vitamínu C, draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo, zinok a selén. Zelené guľôčky obsahujú veľa železa a draslíka.
Rovnako zdravá je aj zelená fazuľka. Má vysoký obsah antioxidačných vitamínov E a C tiež betakarotén a kyselinu listovú, ktorá pomáha proti stresu a nervozite.
Kel, kapusta, hlavne brokolica obsahujú veľa vitamínov, vlákniny, minerály, hlavne draslík.
Hovorí sa, že brokolica je schopná zničiť nebezpečnú baktériu Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje vredy a rakovinu žalúdka.
Špenát môže pomôcť ako prevencia proti stareckej slepote – odvrátiť degeneráciu makuly - žltej škvrny v oku. Špenát tiež obsahuje látky,ktoré zlepšujú pamäť.
Pri detoxikačných kúrach je veľmi užitočná špargľa. Organizmus nám pomôže očistiť od škodlivých nánosov.