Černice znesú sucho, ale silné mrazy ich poškodzují. V našej prírode sa vyskytuje najčastejšie černica krovitá (Rubus fruticosus) a jej kríženci. Na záhradách sa najčastejšie pestuje beztŕňová odroda Thornfree. Černice zbierame v auguste až v septembri a mali by sme zbierať len naozaj zrelé plody.
Dužina černíc má vysoký obsah vitamínu C (20 - 30 mg v 100 g). Okrem nehoobsahuje mnoho provitamínu A, vitamíny skupiny B, veľmi mnoho vitamínu E, vitamín K a nechýba ani veľa vlákniny. Plody a listy obsahujú farbivo (s protisklerotickým a protizápalovým účinkom), triesloviny a organické kyseliny (citrónovú, jablčnú, vínnu a salicylovú). No obsahujú i minerálne látky - fosfor, vápnik, veľa horčíka, draslíka a železa.
Černice posiľňujú imunitný systém, pomáhajú pri hemeroidoch, kŕčových žilách a spomaľujú rozvoj zápalu slizníc, pomáhajú pri nervozite a posiľňujú proti stresu. Sú vhodné pri nachladení, reumatizme, opuchoch, vysokom krvnom tlaku a ateroskleróze. Pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, majú čistiace účinky na krv, znižujú horúčku. Šťava z tohoto ovocia pomáha i pri zachrípnutí.