Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Jarná očista dátum pridania
25-03-2005


Jar je jedno z najkrajších ročných období. Príroda sa pomaly prebúdza a aj my cítime ten úžasný vzduch, ktorý v nás vyvoláva túžbu zmien. Tento čas je veľmi vhodný na celkovú očistu organizmu, pretože práve rastúce byliny majú pre nás - po zime tak potrebné živiny, ktoré nás "naštarujú".



Cesnak medvedí lat. Allii ursini herba
Medzi prvými lastovičkami jarného posolstva býva cesnak medvedí. Je to v podstate príbuzný nášho "kultivovaného" cesnaku. Jeho typickú vôňu udierajúcu do nosa určite pri jarnej prechádzke lesom neprehliadneme. Zelené lísty intenzívne voňajú po cesnaku, vôňa sa zintenzívni najmä ak pošúchame list medzi prstami.
Čerstvo odtrhnuté listy (zbierame v apríli - máji; korene na jeseň) po umytí konzumovať buď priamo - či už do šalátu, namiesto pažítky do polievok, tvarohu a ďalších pochúťok, alebo po uvarení k príprave špenátu. No odporúčame radšej uprednostniť konzumáciu čerstvých listov (nevarených), pretože obsahujú biokatalyzátory, fruktózu a veľa vitamínu С. V podstate sú výživovo rovnaké - cesnak medvedí a cesnak kuchynský, len chuťovo sú odlišné. Cesnak medvedí má silné regeneračné účinky.
Keďže zbierať listy je možné len na jar, odporúčame každému milovníkovi cibuľovín (a vlastne ostrejších jedál) pripravovať všetky jarné šaláty a polievky, jednoducho všetky jedlá z medvedieho cesnaku. Má dobrý vplyv na činnosť pečene a žalúdka.



Pŕhľava dvojdomá lat.Urtica Dioica
Začína rásť čoskoro po cesnaku medveďom. Nájdeme ju v prírode takmer všade. Ide pritom o jednu z najsilnejších bylín na čistenie krvi. Najčastejšie sa užíva vo forme čajového nálevu, ale zvyšné listy je škoda vyhodiť. Ach ich povaríme, môžeme ich potom upraviť ako špenát. Najlepšie sú mladé, pokiaľ sú jemne zelené.
Výhodné zastúpenie minerálnych aj stopových prvkov sa terapeuticky využíva najmä pri karenčných stavoch po vyčerpávajúcich, dlhodobých chorobách. Je močopudná (vylučovanie chloridov a močoviny). Keďže glukokinínové látky sa využívajú ako pomocný liek pri cukrovke, pridáva sa do antidiabetických čajovín. Uplatňuje sa aj pri liečbe reumatických chorôb. Obsah vitamínu K v pŕhľave zabraňuje krvácaniu.
Má veľmi veľa minerálnych látok (najmä soli vápnika, fosforu, magnézia, železa a i.). Korene sa môžu používať aj na kúpele a oplachovanie (napr. pri zvýšenej tvorbe kožného mazu). Spolu s listami sa odporúčajú popri kauzálnej liečbe aj pri vypadávaní vlasov.


Rastlina pri vnútornom užívaní (v čaji, alebo ako potravina) nemá vedľajšie škodlivé účinky. Preto sa môže používať aj v pediatrickej a geriatrickej praxi.



Púpava lekárska lat.Taraxacum officinale
Takmer všade rastie i tretia zo zázračných byliniek, vhodných k jarným očistným kúram - púpava. Najchutnejšie sú čerstvé mladé lístky, ktoré môžeme použiť do šalátov, polievok, nátierok a inak. Púpavami je okrem iného možné významne posilniť funkciu pečene, ktorá má kľúčové postavenie pri detoxikácii organizmu. Púpava totiž obsahuje i značné množstvo vitamínov, hlavne C.
Touto kúrou sa organizmus vďaka aktívnemu pôsobeniu všetkých liečivých zložiek obsiahnutých v púpave celkovo prečistí, zbaví sa škodlivín, najmä v pečeni a žlčníku. Súbor účinných látok púpavy povzbudzuje látkovú výmenu bielkovín, hovorí sa dokonca, že po púpavovej kúre sa stanete novým človekom. Okrem týchto účinkov pôsobí púpava blahodárne na prekrvenie tkanív, a preto sa pokladá za rastlinu, ktorá organizmus celkovo osviežuje o oživuje.
Horké látky (nepravé horčiny), podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov a žalúdočnej kyseliny, čím zlepšujú trávenie a zvyšujú chuť do jedenia. Preto sa podáva pri nechuti do jedenia a zníženej tvorbe žalúdočnej šťavy spojenej so zlým trávením. Napomáha optimálnej fyziologickej tvorby žlče, uľahčuje jej prietok do dvanástnika a uvoľňuje spazmy v žlčových cestách. Terapeuticky sa využíva pri pečeňových poruchách zapríčinených nedostatočnou činnosťou pečeňového parenchýmu, poškodeniach pečeňových buniek toxickými látkami, ale aj pri zápaloch pečene, tvorbe žlčových konkrementov, dyskinézach žlčových ciest a pod.
Púpava nemá nijaké vedľajšie škodlivé účinky.


Jar má byť v kuchyni v znamení vôní čerstvých byliniek, šalátov, klíčkov a ďalších šťavnatých surovín. Týchto nám našťastie s pribúdajúcimi jarnými dňami príroda ponúka stále viac. Samozrejme, že byliny je treba trhať v čo najmenej znečistených oblastiach. Vyjdime si na dlhšiu jarnú prechádzku, i pohyb nám prospeje...

Autor: di
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov