Čaj z jarných byliniek nielen prečistí organizmus, ale preberie ho z jarnej únavy. Je dobrý aj preto, že rastlinky sú čerstvé a môžete si ich sami nazbierať.
Potrebujeme
2 diely púpavy,
2 diely koreňa lopúcha,
3 diely listov žihľavy,
1 dielu hrachora
a môžeme tiež pridať niekoľko kvetov sedmikrásky.
Zo všetkých týchto byliniek pripravíme čaj. Toto množstvo je denná dávka.
Čaj prečisťuje a napomáha regenerácii pečene. Pije sa 10 dní. Kto to vyskúšal potvrdí,že sa po zime cíti lepšie.
Surová púpava je v záhradke nielen burina, ale tiež cenná liečivka. Má dve cenné vlastnosti: lieči choroby žlčníka a pečene. Celá rastlina je liečivá. Listy sa zbierajú pred kvitnutím,
korene na jar a jeseň, kvetné stvoly počas doby kvitnutia.
Keď počas kvitnutia človek zje cca 6 ks kvetných stvolov v surovom stave, tieto rýchlo pomáhajú pri zápale pečene. Cukrovkári by mali jesť denne počas kvitnutia 10 kvetných stvolov púpavy. Púpava tiež prečisťuje žalúdok a odstraňuje rôzne vyrážky.
Na jar je dobré konzumovať šalát z púpavy, zmiešaný so zemiakmi a doplnený s vajíčkami namäkko.