Potrebujeme:
250 g maku
100 g lieskových (vlašských) orechov
100 g hrozienok
2 - 3 PL medu
60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie
Príprava:
Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s umytými hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy
a hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo zmesi tvarujeme malé guličky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.
Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.
Hotové guľky skladujeme v chladničke.
Pozn.:
Mak má vysoký obsah železa, horčíka a vápnika (v porovnaní s mliekom má mak v rovnakom množstve až 12-násobne viac vápnika). Pravidelnou konzumáciou maku môžeme významne predchádzať osteoporóze. Makové koláče, či makové buchty, sa preto odporúčajú tehotných ženám a ľuďom trpiacim osteoporózou. Už 100 gramov mletého maku obsahuje doporučenú dennú dávku vápnika, približne 1 200 až 1 400 miligramov. Vlašské orechy majú okolo 250 mg vápnika na 100 g, sušené hrozienka približne 200 mg na 100 g.
Odjakživa bol známy aj pre svoje upokojujúce účinky a jeho liečivý vplyv na stav vlasov.
Môžeme ho konzumovať denne, či už ako prevenciu alebo liek. Dôležité je dobre pomlieť mak, aby organizmus jeho výživné olejové látky úplne zúžitkoval.