Je to jednoročná bylina, nenáročná na pestovanie. Jeho listy nepríjemne páchnu. Pochádza s východného Stredomoria, dnes je rozšírený v južnej a strednej Európe, Afrike, východnej Ázii a Severnej Amerike. Z koriandra sa zbiera plod, ktorý sa využíva ako korenie. Obsahuje silice (podporujú chuť do jedla), linalón (pôsobí baktricídne), mastné oleje, kumaríny (ak máte poruchy zrážanlivosti krvi, vyhýbajte sa koriandru), vitamín C, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinén.
Zbiera sa plod, ktorý sa usuší. Má typickú ostrú chuť. Upravuje trávenie, zmierňuje nadúvanie, podporuje vykašliavanie, zmierňuje žaludočné kŕče.
Stále väčšej obľube sa teší aj vňať. Používa sa na dochucovanie jedál. Koriander je príbuzný anízu, rasci a kôpru. Používa sa najmä na nakladanie húb a zeleniny, do chleba a údenárskych výrobkov, na prípravu jahňacieho a bravčového mäsa a na výrobu alkoholických nápojov. Z koriandra sú požívateľné všetky časti rastliny. Každá má svoju špecifickú arómu a chuť. Listy majú nepatrnú príchuť anízu, semená sú sladkasté, arómou pripomínajúce pomarančovú kôru a koreň je intenzívnejšou verziou listu.