Tekvica
Obsahuje A vitamín, antioxidanty vlákninu a vodu, čo podporuje rýchlejšie trávenie.
Má minimum kalórií a dokáže zasýtiť.
Brokolica
Až do októbra ju môžeme zberať v záhradke a neskôr kúpiť z dovozu. Svojim obsahom bielkovín, sacharidov a minerálov priaznivo pôsobí na srdce. Významný je aj obsah vitamínu C. Látky, ktoré obsahuje, aktívne ochraňujú telové bunky a imunitný systém tela.
Je účinná pri prevencii rôznych rakovinových ochorení. Dokáže pribrzdiť rast zdegenerovaných buniek.
Čerstvú brokolicu spracujte čo najskôr, lebo chuť aj vitamíny sa pomerne rýchlo vytrácajú.
Karfiol
Posledný v záhradke pozberáme začiatkom novembra. Je balzamom na trávenie. Nie nadarmo varený v pare patrí k prvým pokrmom bábätiek. Má tiež pomerne vysoký podiel vitamínu C. Môžete si ho aj zamraziť.
Zapečený karfiol v rôznych variantoch vám môže chutiť celú jeseň.