Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Špargľou proti starnutiu dátum pridania
12-05-2006


Sezóna špargle je v apríli a máji. Vtedy sa jej treba najesť dosýtosti, o niekoľko týždňov už bude neskoro. Skoré odrody špargle pochádzajú zo slnečných oblastí Grécka, ale o niekoľko týždňov neskôr už dozrieva aj špargľa na poliach západnej Európy.




U nás nepatrí k tradičným druhom zeleniny a jej pestovanie nie je príliš rozšírené. Je to škoda, lebo nič nebráni, aby sa s úspechom pestovala aj v našich záhradkách.
Špargľa vyžaduje ľahké pôdy a neznáša ťažkú vlhkú zem. KeĎže ide o trvácu zeleninu (na jednom stanovišti vydrží 15 až 20 rokov), treba pôdu pred založením špargľoviska dôkladne pripraviť. Špargľu predávajú suchú v zväzkoch a v rôznych farebných variantoch - bielu, fialovú i zelenú.
Podzemná koreňová časť vyťahuje z pôdy množstvo účinných látok predovšetkým provitmín A (na sliznice, ostrosť zraku a ochranu buniek).
Špargľa je veľmi bohatá na vitamíny skupiny B

  • tiamín (B1 na nervy),
  • riboflavín (B2 na celkový metabolizmus, bunkovú energiu, pokožku, vlasy, oči),
  • značné množstvo pyridoxínu (B6 na vitalizáciu a mentálne osviežujúcu biosyntézu bielkovín),
  • biotín (vitamín krásy na vláčnu pleť a husté vlasy),
  • niacín (B5 na bunkovú energiu, životný optimizmus, dobrý spánok),
  • kyselinu pantoténovú (na vitalitu a pigmentáciu vlasov).

  • Špargľa je preborníčka v obsahu kyseliny listovej - 1 g zeleniny obsahuje viac ako jeden mikrogram kyseliny na omladzovanie buniek, krvotvorbu a produkciu hormónov. Už sto gramov tejtp zeleniny pokryje odporúčanú dennú dávku tejto biologicky aktívnej látky. Nedostatok kyseliny listovej je najrozšírenejší vitamínový nedostatok a jeho dôsledkom je únava, neurotická úzkosť, skľúčenosť, nedostatok koncentrácie a predčasné šedivenie vlasov.
    Okrem toho špargľa obsahuje veľmi veľa draslíka (má odvodňujúce a odkysľujúce účinky), vlákniny (na odstránenie nedostatočného trávenia a zápchy, pre zdravé sliznice čriev), a v neposlednom rade aj veľmi potrebný a zriedkavý stopový prvok zinok (spevňuje väzivové tkanivá a cievy, aktivizuje mozgovú činnosť). Jeho nedostatok je často jedinou príčinou nedostatočného libida, neschopnosti orgazmu a impotencie.
    Všetky tieto prejavy často zapríčiňuje nezdravá strava bez zeleniny a ovocia.
    Skorá zelená špargľa (dovoz z Grécka, Talianska, Francúzska, Španielska) obsahuje viac vitamínov ako ostatné odrody. Najlepšia je veľká a hrubá špargľa. Pozor - špargľu by sme pre vysoký obsah dusičnanov (350 miligamov na 500 gramov špargle) nemali po druhý raz ohrievať.

    Autor: Ester Ríkla
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 0




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov