|
|
|
|
|
|
|
PartnePartneri
|
|
Naposledy pridané
Najčítanejšie
|
|
|
Špargľou proti starnutiu |
dátum pridania 12-05-2006 |
Sezóna špargle je v apríli a máji. Vtedy sa jej treba najesť dosýtosti, o niekoľko týždňov už bude neskoro. Skoré odrody špargle pochádzajú zo slnečných oblastí Grécka, ale o niekoľko týždňov neskôr už dozrieva aj špargľa na poliach západnej Európy.
U nás nepatrí k tradičným druhom zeleniny a jej pestovanie nie je príliš rozšírené. Je to škoda, lebo nič nebráni, aby sa s úspechom pestovala aj v našich záhradkách.
Špargľa vyžaduje ľahké pôdy a neznáša ťažkú vlhkú zem. KeĎže ide o trvácu zeleninu (na jednom stanovišti vydrží 15 až 20 rokov), treba pôdu pred založením špargľoviska dôkladne pripraviť.
Špargľu predávajú suchú v zväzkoch a v rôznych farebných variantoch - bielu, fialovú i zelenú.
Podzemná koreňová časť vyťahuje z pôdy množstvo účinných látok predovšetkým provitmín A (na sliznice, ostrosť zraku a ochranu buniek).
Špargľa je veľmi bohatá na vitamíny skupiny B
tiamín (B1 na nervy),
riboflavín (B2 na celkový metabolizmus, bunkovú energiu, pokožku, vlasy, oči),
značné množstvo pyridoxínu (B6 na vitalizáciu a mentálne osviežujúcu biosyntézu bielkovín),
biotín (vitamín krásy na vláčnu pleť a husté vlasy),
niacín (B5 na bunkovú energiu, životný optimizmus, dobrý spánok),
kyselinu pantoténovú (na vitalitu a pigmentáciu vlasov).
Špargľa je preborníčka v obsahu kyseliny listovej - 1 g zeleniny obsahuje viac ako jeden mikrogram kyseliny na omladzovanie buniek, krvotvorbu a produkciu hormónov. Už sto gramov tejtp zeleniny pokryje odporúčanú dennú dávku tejto biologicky aktívnej látky.
Nedostatok kyseliny listovej je najrozšírenejší vitamínový nedostatok a jeho dôsledkom je únava, neurotická úzkosť, skľúčenosť, nedostatok koncentrácie a predčasné šedivenie vlasov.
Okrem toho špargľa obsahuje veľmi veľa draslíka (má odvodňujúce a odkysľujúce účinky), vlákniny (na odstránenie nedostatočného trávenia a zápchy, pre zdravé sliznice čriev), a v neposlednom rade aj veľmi potrebný a zriedkavý stopový prvok zinok (spevňuje väzivové tkanivá a cievy, aktivizuje mozgovú činnosť). Jeho nedostatok je často jedinou príčinou nedostatočného libida, neschopnosti orgazmu a impotencie.
Všetky tieto prejavy často zapríčiňuje nezdravá strava bez zeleniny a ovocia.
Skorá zelená špargľa (dovoz z Grécka, Talianska, Francúzska, Španielska) obsahuje viac vitamínov ako ostatné odrody. Najlepšia je veľká a hrubá špargľa.
Pozor - špargľu by sme pre vysoký obsah dusičnanov (350 miligamov na 500 gramov špargle) nemali po druhý raz ohrievať.
Autor: |
Ester Ríkla |
|
|
|
Reakcie na článok |
počet príspevkov: 0 |
|
|
Partnerské portále
Posledné reakcie
Reklama
Najdiskutovanejšie
|
|