Jablká totiž nielen blahodárne pôsobia na celý ľudský organizmus, ale predovšetkým udržujú vo výbornej kondícii črevá.
Rast nádorov v črevách obmedzuje látka nazvaná procyanidín, ktorá sa nachádza v plodech jabloní.
"Náš výzkum naznačil, že konzumácia celého jablka aj so šupkou môže poskytnúť účinnú protirakovinovú ochranu," vyhlásila doktorka Francis Raulová, vedúca výskumu zo Štrasburgu.
Testy zatiaľ boli uskutočnené na laboratórnych potkanoch s črevnými nádormi. Vedci im vstrekovali preparáty z jabĺk.
Výsledky boli pre odborníkov viac než potešiteľné.
Po šiestich týždňoch špeciálnej výživy, keď potkanom podávali len vodu a jablčný procyanidín, sa počet nádorov v ich črevách znížil až na polovicu.
Jablko u nás patrí k dostupným druhom ovocia. Jeho obľuba však v poslednej dobe klesá, mnohí
uprednostňujú exotické ovocie. V SR umiera na rakovinu tlstého čreva pomerne veľký počet obyvateľov.
Lekári preto radia, že by se ľudia nemali konzumácii jabĺk vyhýbať.