Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria. Štíhle tmavozelené plody dorastajúce do hmotnosti dvoch kilogramov tvarom pripomínajú šalátovú uhorku. Sú vhodné surové do šalátov, ale pripravuje sa z nich aj množstvo tepelne upravených špecialít.
Ak nechceme, aby sme jej prípravou stratili veľa dôležitých živín, a pritom chceme, aby náš organizmus zeleninu optimálne zúžitkoval, pripravujeme ju dusením na troche oleja. Provitamín A sa totiž rizpúšťa v tukoch. Cukety ochucujeme čerstvými bylinkami (estragón, oregano, medovka citrónová), ktoré majú blahodárny vplyv na črevnú flóru a podporujú nevtieravú arómu zeleniny.
Cuketa
aktivizuje bunový metabolizmus
zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť
posilňuje svaly a srdce
udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét
zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu
upokojuje a zároveň stimuluje nervy
pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkyseľuje organizmus
posilňuje imunitný systém
posilňuje sliznice v celom organizme
odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu
Najlepšie je kúpiť malé, pevné a hrubé zelenobieloškvrnité cukety. Priveľké plody majú zbytočne veľa vody.
Ak pri píprave jedál kombinujeme cukety s inými druhmi zeleniny, akými sú červená paprika, rajčiny, cibuľa, či cesnak, dostávame ideálny pomer účinných látok, skvelú chuť a dokonalý účinok.