|
|
|
|
|
 |
|
PartnePartneri
|
|
Naposledy pridané
Najčítanejšie
|
|
|
Cuketa - zdravie pre bunky |
dátum pridania 18-02-2007 |
Cuketa (Cucurbita pepo), nazývaná aj cukina, je príbuznou tekvice a ideálnou zeleninou na odtučňovaciu diétu. Málo kalórií, vysoký obsah nutričných látok a znamenitá chuť sú hlavnými prednosťami cukety.
Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria. Štíhle tmavozelené plody dorastajúce do hmotnosti dvoch kilogramov tvarom pripomínajú šalátovú uhorku. Sú vhodné surové do šalátov, ale pripravuje sa z nich aj množstvo tepelne upravených špecialít.
Ak nechceme, aby sme jej prípravou stratili veľa dôležitých živín, a pritom chceme, aby náš organizmus zeleninu optimálne zúžitkoval, pripravujeme ju dusením na troche oleja. Provitamín A sa totiž rizpúšťa v tukoch. Cukety ochucujeme čerstvými bylinkami (estragón, oregano, medovka citrónová), ktoré majú blahodárny vplyv na črevnú flóru a podporujú nevtieravú arómu zeleniny.
Cuketa
aktivizuje bunový metabolizmus
zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť
posilňuje svaly a srdce
udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét
zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu
upokojuje a zároveň stimuluje nervy
pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkyseľuje organizmus
posilňuje imunitný systém
posilňuje sliznice v celom organizme
odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu
Najlepšie je kúpiť malé, pevné a hrubé zelenobieloškvrnité cukety. Priveľké plody majú zbytočne veľa vody.
Ak pri píprave jedál kombinujeme cukety s inými druhmi zeleniny, akými sú červená paprika, rajčiny, cibuľa, či cesnak, dostávame ideálny pomer účinných látok, skvelú chuť a dokonalý účinok.
Cuketa (Cucurbita pepo), nazývaná aj cukina, je príbuznou tekvice a ideálnou zeleninou na odtučňovaciu diétu. Málo kalórií, vysoký obsah nutričných látok a znamenitá chuť sú hlavnými prednosťami cukety.
Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria. Štíhle tmavozelené plody dorastajúce do hmotnosti dvoch kilogramov tvarom pripomínajú šalátovú uhorku. Sú vhodné surové do šalátov, ale pripravuje sa z nich aj množstvo tepelne upravených špecialít.
Ak nechceme, aby sme jej prípravou stratili veľa dôležitých živín, a pritom chceme, aby náš organizmus zeleninu optimálne zúžitkoval, pripravujeme ju dusením na troche oleja. Provitamín A sa totiž rizpúšťa v tukoch. Cukety ochucujeme čerstvými bylinkami (estragón, oregano, medovka citrónová), ktoré majú blahodárny vplyv na črevnú flóru a podporujú nevtieravú arómu zeleniny.
Cuketa
aktivizuje bunový metabolizmus
zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť
posilňuje svaly a srdce
udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét
zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu
upokojuje a zároveň stimuluje nervy
pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkyseľuje organizmus
posilňuje imunitný systém
posilňuje sliznice v celom organizme
odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu
Najlepšie je kúpiť malé, pevné a hrubé zelenobieloškvrnité cukety. Priveľké plody majú zbytočne veľa vody.
Ak pri píprave jedál kombinujeme cukety s inými druhmi zeleniny, akými sú červená paprika, rajčiny, cibuľa, či cesnak, dostávame ideálny pomer účinných látok, skvelú chuť a dokonalý účinok.
Autor: |
Roman Baro |
 |
|
|
Reakcie na článok |
počet príspevkov: 5 |
| 1 | Mária | 02-07-2011 | 15:59:49 | Mám otázku kedže cuketa máobrovské listy môžu sa olamovať?
DakujemMária |
| 2 | .. bez mena .. | 10-09-2013 | 13:42:50 | |
| 3 | eňa | 10-09-2013 | 13:44:50 | chcela by som vedieť, či aj žltá cuketa je tiež vhodná na vyprážanie, grilovanie . Ja varím z nej len polievku, ktorá je výborná. |
| 4 | eňa | 10-09-2013 | 13:44:58 | chcela by som vedieť, či aj žltá cuketa je tiež vhodná na vyprážanie, grilovanie . Ja varím z nej len polievku, ktorá je výborná. |
| 5 | Aja | 10-09-2013 | 22:14:45 | Ena, ja robim z kazdeho druhu . tuto zeleninu milujem na vsetky sposoby |
|
|
|
Partnerské portále
Posledné reakcie
Reklama




Najdiskutovanejšie
|
 |