|
|
|
|
|
|
|
PartnePartneri
|
|
Naposledy pridané
Najčítanejšie
|
|
|
Omyly o zdravej výžive |
dátum pridania 30-04-2007 |
Soľ zvyšuje krvný tlak, vitamín C chráni proti nachladeniu, ovocie je zdravé.
Tieto staré pravdy si vzal pod drobnohľad Udo PoUmer, vedecký riaditeľ Európskeho inštitútu pre potraviny a výživu.
Tvrdí, že nie všetko, čo je považované vo výžive za zdravé, sa zakladá na pravde. Podľa neho najväčšie omyly sú:
omyl: Hlávkový šalát je zdravý.
Ten ale obsahuje až 95 % vody, a preto budete v šaláte ťažko hľadať väčšie množstvo vitamínov.
Je v ňom však až 250 mg dusičnanov.
omyl: Na srdce je margarin.
Bolo uskutočnených veľa štúdií, pri ktorých spolupracovali s viac ako 80 000 zdravotnými sestrami a
vôbec nebolo dokázané, že margarín by mal podľe "starých právd" zmenšovať nebezpečie
ochorenia ľudského srdca. Skôr naopak sa potvrdilo, že nebezpečenstvo infarktu je obmedzované konzumáciou masla.
omyl: Káva vyvoláva dnu.
Vedecké štúdie dokázali, že káva nevyvolává ani dnu, ani srdcový infarkt,
nieto aby podľa niektorých tvrdení bola príčinou cukrovky. Naproti tomu milovníci kávy majú lepšie pracujúcu pečeň než tí, ktorí kávu zavrhujú.
omyl: Vitamín C je proti nádche.
Síce sa to dlho traduje, ale nikdy to nebolo vedecky dokázané.
omyl: Varené jedlá sú menejcenné.
Pravdou je, že varením strácajú niektoré potraviny určité výživné látky,
ale na druhej strane sú varením zničené iné jedovaté či nebezpečné substancie, ktoré sú v nich obsiahnuté.
omyl: Ovocie je najzdravšou potravou.
Nedá sa spochybniť, že ovocie je skutočne zdravé. Ale stále ešte nikto nedokázal,
že je zdravšie, než iné potraviny.
omyl: Soľ zvyšuje krvný tlak.
Toto tvrdenie nebolo nikdy vedecky doložené. Ale naopak bolo potvrdené,
že najmä pre seniorov je nebezpečný nedostatok soli. Ak nejedia dostatečne slané jedlá, sú obmedzované ich
duševné schopnosti, je potlačovaná potreba nutného množstva tekutín, môže sa zyyšovať hladina cholesterolu.
omyl: Špenát obsahuje veľké množstvo tak veľmi potrebného železa.
Pravda je taká, že 100 g čerstvých špenátových listov obsahuje len 3,5 mg železa.
Väčšinou udávané množstvo 35 mg sa vyskytuje v 100 g prášku zo špenátu.
Autor: |
Ester Ríklová |
|
|
|
Reakcie na článok |
počet príspevkov: 11 |
| 1 | Josi | 21-09-2007 | 11:26:58 | ani neviete ako velmi ma tento clanok potesil :). Z dvoch dovodov, milujem kavu a lekar mi odporucil jest margarin a prave ten mi nechuti , je to otrasna umela chut, radsje zjem holy chlieb. no zasa taky spenat mi nevadi aj ked ma malo zeleza :)) staci mi to moje v kolene. |
| 2 | Anabela | 07-02-2009 | 3:24:33 | Na trh prišla zdravá unikátna káva. www.************.********.eu |
| 3 | Peto | 16-05-2009 | 14:53:01 | Myslim si, ze tento clanok je dost mimo. Zacnem od spenatu... 35 mg sa uvadzalo ako chyba merania, ked sa omylom posunula desatinna ciarka na zaciatku minule storocia.
Varenim a tepelnou upravou sa v potrave znici viac zdraviu prospesnych latok ako tych nezdravych. Je to typicka logika dnesnych vedcov a spolocnosti, ktora sa nedokaze zbavit najvacsej zavislosti v historii ludstva - zavislosti na varenej potrave. Namiesto toho, aby sa prehodnotilo, odkial sa tam tie negativne latky beru (aha ano, vsak si ich tam davame vlastne sami svojim sposobom zivota), uz bez znizena kvalita stravy sa totalne dorazi tepelnou upravou, a poklada sa to spravnu cestu. Je to rovnako na hlavu postavene, ako dnesny financny system, ktoreho dosledkom je prave to znecistovanie potravin a prostredia.
Proti nadche nieje vitamin C, ale imunita. Samotny vitamin C nezmoze nic.
Kava - dalsie ospravedlnenie neduhu. Pitie kavy je nezdravy zlozvyk, ktory mimoriadne prekysluje organizmus - paradoxne, na tejto istej stranke to najdete v clanku o prekysleni.
Sol mozno nezvysuje krvny tlak, ale opat narusa rovnovahu v tele. V dnesnej dobe sa prijima asi tak 20 nasobne vyssia davka soli, ako je nutne (videli ste akekolvek zviera solit? A nechyba im - raz za cas si ju niekde doplnia, ale nie kazdy den).
A ci je ovocie najzdravsou potravinou? V precistenom tele ano. Ale pri konzumovani masa by som ho teda vela nejedol - narobi viac skody ako uzitku.
Clanku by som dal tak 1 bod z 5. |
| 4 | Lucia | 30-05-2010 | 23:32:23 | uplne suhlasim s Petovim nazorom.....Len nie s tym bodovym ohodnotenim ,ja by som tomu clanku dala 0 bodov :[
|
| 5 | mahuliena | 09-06-2010 | 6:40:54 | Kto sem pise tieto nezmysly ???
|
| 6 | Gabi | 30-01-2011 | 11:54:15 | Ja súhlasím s tým margarínom. Diéty na žalúdok všetky odporúčajú konzumovať maslo. |
| 7 | Lubo | 20-03-2012 | 12:30:59 | Peto, netreba hned vsetko zatracovat. Ten clanok je prinosny, len ho clovek musi citat s rozumom. Napr. kava je velmi sporna potravina. Rozhodne je mozne najst jej pozitivne ucinky v niektorych oblastiach (antioxydanty, podpora metabolizmu - ta zmienka o peceni v clanku) ale dost negativnych - ako si spomenul prekyslovanie (aj zaludka aj organizmu). Takze nech si clovek vyberie sam - ak mam kavu rad, tak sem tam s mierou.
Ohladom tepelnej upravy a skodlivin - vacsina skodlivin, ktore sa tepelnou upravou nicia pochadza ani nie tak z priemyselnej cinnosti ako z cinosti mikroorganizmov alebo vlastnej syntezy rastlin. Ale je aj kopec takych, ktore sa znicit nedaju. V kazdom pripade v tych potravinach tie latky su a s tym bezny clovek tazko nieco narobi. Kricat mozme kolko chceme ale zit treba v realite. Preto moze byt rozumna tepelna uprava sposobom ako cast z nich eliminovat. Okrem toho je dost potravin, ktorych stravitelnost a vyuzitelnost sa tepelnou upravou zvysuje - napr. korenova zelenina, strukoviny. Takze opat s rozumom - nebudem varit jablko predtym ako ho zjem, ale kukuricnu kasu asi surovu nejeme.
Vo vyzive je ale mnoho inych omylov a vela sa z nich este stale prezentuje mediami - napr. jedno z najrozpornejsich je mlieko. Jeho realne posobenie na osteoporozu sa uz prehodnocuje (metabolizmus mlieka a jeho dosledky nekoncia len obsahom vapnika v potrave a porovnaie svetovych statistik o osteoporoze a o spotrebe mlieka mnoho naznacuju) som presvedceny, ze ked sa prekona lobing velkych potravinovych korporacii a zmyslanie vlad rozvinutych krajin, ktorych polnohospodarska a potravinova vyroba naviazana na mlieko tvori vyznamnu cast polnohospodarstva, dojde aj k serioznym studiam, ktore tento problem nezaujato posudia. A tiez dalsie aspekty (alergennost, hlinotvobu... |
| 8 | margita | 20-03-2012 | 20:54:16 | Lubo, palec hore :) |
| 9 | jozef | 02-09-2012 | 20:59:07 | predpokladam, ze vacsina z vas ste sidliskovy indiani. trepete dve na tri. clovek sa vyvija uz 3.5 mil. rokov, ako vsezravec. presvoj zdravy vyvoj potrebuje vsestrannu stravu t.j. aj maso! mam priatela ktory je vegan a nuti k tomu celu rodinu. ma 45 rokov a z toho 10 rokov premarodoval. jeho 2 deti su taktiez stale chore, ako aj manzelka.takymto primitivom, by som nechal vsetko zaplatit! nasi rodicia aj ti pred nimi jedli viac masa ako zeleniny a dozivali sa omnoho viac rokov ako dneny ludia. kto chce moze sa ist past ako krava a na zimu si nasusit dostatok sena. dobru chut! |
| 10 | .. bez mena .. | 08-10-2012 | 16:41:35 | predpokladam, ze vacsina z vas ste sidliskovy indiani. trepete dve na tri. clovek sa vyvija uz 3.5 mil. rokov, ako vsezravec. presvoj zdravy vyvoj potrebuje vsestrannu stravu t.j. aj maso! mam priatela ktory je vegan a nuti k tomu celu rodinu. ma 45 rokov a z toho 10 rokov premarodoval. jeho 2 deti su taktiez stale chore, ako aj manzelka.takymto primitivom, by som nechal vsetko zaplatit! nasi rodicia aj ti pred nimi jedli viac masa ako zeleniny a dozivali sa omnoho viac rokov ako dneny ludia. kto chce moze sa ist past ako krava a na zimu si nasusit dostatok sena. dobru chut! |
| 11 | .. bez mena .. | 08-10-2012 | 16:42:01 | jedzte ludia jedzte :D |
|
|
|
Partnerské portále
Posledné reakcie
Reklama
Najdiskutovanejšie
|
|