Pôvodom je zo severnej Ameriky, Ázie a južnej Európy. U nás sa pestuje výlučne v zahradách.
Spravidla jednoročná bylina z čeľade hluchavkovitých, asi 40 cm vysoká. Celá rastlina je veľmi aromatická.
Zbierame vňať pred rozkvitnutím.
U nás sa pestuje ako letnička, potrebuje slnečné, viac suché miesto.
Zberá sa 2 - 3x do roka, suší sa v tieni. Najviac silíc má na začiatku mája.
Majoránka obsahuje trieslovinu a silicu (oleum majoranae). Urýchľuje trávenie tým, že zvyšuje sekréciu
žalúdočnej šťavy, upokojuje zažívací trakt, podporuje tvorbu žlče.
Pôsobí proti neurózam, nafukovaniu, črevnej kolike. Pomáha aj pri nachladení.
Uplatňuje sa i v kozmetickom priemysle.
Ako korenie sa používa zmes listov a kvetov.
Majoránka je súčasťou bylinkových zmesí v Španielsku, Taliansku i Francúzsku. Je možné ju používať sušenú i čerstvú.
Neskladujeme ju dlhšie ako 1 rok, uchováva sa v dobre uzavretých, tmavých nádobách.
Používa sa vo všetkých svetových kuchyniach. Korenia sa ňou polievky, dusené mäsá, karbonátky, hydina,
dáva sa do pašték i údenín.