Za účasti predstaviteľov rezortu pôdohospodárstva a zastupiteľstva Francúzska v SR sa seminár uskutočnil naSlovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Seminár otvoril minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa, ktorý vyzdvihol potrebu urýchliť práce v oblasti chránených označení EÚ a zaviesť systém podpory pre kvalitné potraviny založené na regionálne špecifických podmienkach Slovenska a tradícii. Poukázal taktiež na podobnosť našich
krajín a význam bohatých skúseností Francúzska v tejto oblasti. Prednášajúci hovorili o kvalite potravín ako významnom prvku nielen pre poľnohospodárstvo, ale i rozvoj vidieka a fenoméne budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EU. Práve skúsenosti Francúzska s realizáciou a podporou Chránených označení a tradičných výrobkov by mali pomôcť i slovenským výrobcom pri urýchlení registrácie a rozvoji produkcie vysokokvalitných potravín.
Diskutujúci upozornili aj na skutočnosť, že okrem všeobecne známych tradičných výrobkov ako Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Slovenský oštiepok, Zázrivský alebo Oravský korbáčik a Bratislavský rožok, ktoré sú najbližšie k registrácii na európskej úrovni, má Slovensko široký potenciál ďalších výrobkov, ktoré sa o registráciu v EÚ môžu uchádzať.