Vyjadrilo sa tak 73,2 percent (55,5 percenta z toho boli dievčatá) zo 198 náhodne vybratých žiakov základných škôl v Nitrici a Trnave. Deti v čase výskumu navštevovali 3. až 9. ročník. Väčšina z nich - 42,6 percenta malo školský prospech do 1,5, ďalších 32,3 percenta do 2,5, takmer 20 percent do 3,5 a nad túto hranicu 5,6 percenta žiakov. Odborníci tiež zisťovali najvyššie nadobudnuté vzdelanie rodičov detí. Vysokoškolské vzdelanie aspoň jedného z detí malo 19,8 percenta žiakov, stredoškolské 66,5 percenta a nižšie mali rodičia 13,7 percenta žiakov. Väčšina žiakov - 54 percent žila na vidieku.
Ako sa zistilo, takmer 27 percent opýtaných pije priemerne viac ako 5 dl takýchto nápojov denne. V tejto skupine prevažovali chlapci. Priemerne viac ako liter kolových nápojov pije denne 8,6 percenta žiakov. V utorok na odbornom seminári Nové trendy vo výžive v Bratislave o tom informovala Katarína Šramková z Katedry výživy ľudí Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre. Voči kolovým nápojom majú väčšie výhrady dievčatá. Nikdy ich (z prvej
skupiny) nepije 75 percent opýtaných dievčat a 25 percent chlapcov. Kolové nápoje sú menej populárne medzi deťmi z vidieka než z mesta.
V skupine s nižšou konzumáciou kolových nápojov (0 - 5 dl denne) ako dôsledky ich pitia uvádzali žiaci nespavosť, vznik závislosti od kofeínu, zvyšovanie telesnej hmotnosti, vyššiu kazivosť zubov, osteoporózu, a jeden zo žiakov na doplnenie uviedol aj vznik rakovinotvorných látok. V skupine s vyššou konzumáciou alkoholu (nad 5 dl denne) žiaci uvádzali rovnaké dôsledky, ale s obráteným poradím na 3. a 4. mieste. Možný vznik rakovinotvorných látok neuviedol nikto. Kolové nápoje konzumujú deti najmä počas dňa, najčastejšie popoludní (56,4 percenta) a prevažne v lete (71,6 percenta).
Nápoje tohto typu sú nutrične veľmi chudobné, teda ich výživná hodnota je mizivá. Na druhej strane sa vyznačujú vysokým obsahom cukru a tým aj energetickou hodnotou. Pri vypití pol litra kolového nápoja človek prijme asi 55 gramov cukru, čo zodpovedá desiatim percentám dennej energetickej potreby dieťaťa, upozornila Šramková. Ako dodala, vysoký príjem cukrov v nápoji môže viesť k zníženiu príjmu potravy a s ňou aj dôležitých látok. Soft drinky, ako sú často nazývané, sa preto často dávajú do súvisu s detskou obezitou, ktorá má aj na Slovensku rastúcu tendenciu. Navyše pH kolových nápojov spolu s prísunom sacharózy, glukózy a fruktózy je priaznivým prostredím pre rast baktérie Streptococcus mutants, ktorá sa spolupodieľa pri vzniku zubného kazu.