Najčastejším vianočným jedlom na Slovensku je zemiakový šalát. Viac ako polovica respondentiek a respondentov uviedla, že na Štedrý večer konzumuje kapustnicu s klobásou (52 percent) alebo kapustnicu bez klobásy (23 percent). Šesťdesiatštyri percent zúčastnených večeria vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom, ktorý sa podáva aj k ďalším dvom častým jedlám - k rezňu alebo dusenej rybe.
Zemiakový šalát preto pripravuje až 96 percent respondentiek a respondentov. Z prieskumu vyplynulo, že tradičné vianočné
menu s viacerými chodmi sa už nevyskytuje tak často ako v minulosti. Približne tri štvrtiny zúčastnených jedáva oblátky, a to buď s medom a cesnakom (56 percent) alebo s medom a orechmi (26 percent).
Najpopulárnejším vianočným pečivom sú medovníky (37 percent), linecké kolieska a vanilkové rožky (20 percent), ktoré viedli minulý rok v prieskume obľúbenosti. Väčšina domácností pripravuje stále rovnaké druhy pečiva, k experimentovaniu sa odváži iba necelých 12 percent respondentiek a respondentov.
Zúčastnení považujú pečenie za tradičný sviatočný rituál, preto si väčšina rodín pečie vianočné pečivo sama. Z výskumu vyplynulo, že hoci v domácnostiach varia a pečú najmä ženy (58 percent) a len ojedinele muži (menej ako 1 percento), až v tretine domácností pripravuje vianočné pečivo spolu celá rodina. Rovnako je to aj pri zdobení vianočného stromčeka.
Cez Vianoce ľudia menia svoje stravovacie návyky, aj keď väčšina iba málo. Viac ako tretina respondentiek a respondentov pripustila, že jedáva viac.