Pravdepodobne ste už počuli, že jedno jablko denne viditeľne zvyšuje našu celkovú pohodu. Je to ovocie, ktoré nás udržiava mladých a je to symbol obnovy a večnej sviežosti.
Alexander Veľký vraj počas hľadania živej vody v Indii objavil jablká, vďaka ktorým sa duchovní dožili až do 400 rokov. Aj v škandinávskej mytológii majú jablká rovnaký význam – bohovia jedia jablká a sú mladí až do konca súčasného kozmického cyklu.
Keď šťavnatý kúsok zásobuje telo energiou
Jablká majú mnoho živín vhodných pre pokožku, lebo obsahujú nenasýtené tuky, minerály a vitamíny. Preto sa odporúča nelúpať ich. Sú zdravou (takmer bez tuku) a osviežujúcou pochúťkou, ktorá vďaka kyseline, ktorú obsahujú a je známa ako prirodzený osviežovač, zastaví aj smäd.
Výživná hodnota
Hodnoty v 100 g jablka:
Kcal: 58
Voda: 84,4 g
Proteíny: 0,2 g
Tuky: 0,6 g
Uhľohydráty: 14,5 g
Pre lepšie trávenie a zásobovania mozgu
Keďže sú jablká bohaté na vlákninu, majú užitočný efekt na náš metabolizmus. Najmä v kombinácii s obilninami. Obsahujú tiež množstvo draslíka (K), ktorý je užitočný pri udržiavaní vodného režimu v tele, prenose signálov v nervovom systéme, zásobovaní mozgu kyslíkom, funkcii obličiek a svalov.
7 príčin, prečo zjesť denne aspoň 1 jablko
1. lepšia funkcia srdca (jablkový džús);
2. diéta (jablkový ocot)
3. proti kašľu a bolestiam hrudníka (ovocie)
4. zlepšuje ďasná (nelúpané ovocie)
5. lepší spánok, upokojenie a proti depresii (jablkový džús, kúpeľ, čaj)
6. proti akné (jablkový ocot)
7. zlepšenie zdravia a lepšia koncentrácia.
Dostatok príčin na strávenie dňa s jablkami
Tipy, ako zahrnúť (okrem najzdravšieho surového ovocia) jablko do svojej výživy.
1. Raňajky: zdravé cereálie s jablkami
Začnite deň s cereáliami, ktoré si sami pripravíte:
- dajte cez noc ovsené vločky do 3-násobného množstva vody;
- ráno pridajte nastrúhané jablko, trochu citrónovej šťavy, orechy a trochu medu.
2. Obed: rizoto s jablkami a feniklom
Pripravte si vynikajúce rizoto s jablkami a feniklom.
- opražte 1 nakrájanú cibuľu a 4 malé fenikle pokrájané na malé kúsky v olivovom oleji;
- pridajte 3 jablká rozkrojené na 6 častí, soľ a čierne korenie a nechajte zopár minút pražiť;
- osobitne uvarte ryžu;
- pred podávaním pridajte ryžu k cibuľke a feniklu a dobre zamiešajte – ale jemne, aby ryža nestratila svoj tvar.
- podávajte s nastrúhaným syrom.
3. Pre gurmánov – kozí syr s jablkami
- zmiešajte 50 g masla s 1 vaječným žĺtkom;
- pridajte 1 čajovú lyžicu drvenej soli a biele korenie;
- 2 hrudky kozieho syra prekrojte na polovicu a spodnú časť potrite zmesou;
- pečte pri 250º niekoľko minút – kým syr nebude zlato-žltý;
- rozpustite 20 g masla s ½ čajovej lyžičky medu a pridajte veľké nakrájané jablko. Navrch jablka dajte čajovú lyžičku jablkového octu. Jablko bude jemne glazované. Podávajte jablkové plátky na tanieri, pridajte teplé zlato-žlté polovice syra a ozdobte to čerstvými bylinkami.
4. Rafinovaná korenistá omáčka - jablkové čatní
Korenistá omáčka jablkové čatní sa používa s ryžou, syrom, mäsom, rybami.
- 1 kg nahrubo olúpaných jabĺk
- 7 paradajok a 1 cibuľa pokrájaná na kocky;
- 4 lyžice postrúhaného kandizovaného zázvoru;
- 2 drvené klinčeky a 3 sušené čili;
- pridajte: 200 g hrozienok, 600 g cukru, 0.5 l jablkového octu v 2 čajových lyžičkách soli.
- nechajte zmes všetkých ingrediencií vrieť 1,5 h.
Dajte rôsolovité jablkové čatní do sklenených nádob a hermeticky zavrite.
5. Večerné pozeranie TV
Zdravá a málo kalorická pochúťka sú sušené kúsky jabĺk, ktoré si môžete pripraviť sami:
- odstráňte jadierka a pokrájajte jablko na malé krúžky. Sušiť ich môžete rôznym spôsobom:
a) môžete ich na nitke zavesiť nad pec.
b) v rúre: pri 50ºC, dvierka nechajte mierne otvorené
c) v špeciálnom prístroji na sušenie ovocia.
Keď vyschnú, držte ich na suchom a tmavom mieste v hermetickej miske.