Napriek tomu, že maximálna odporúčaná dávka soli na deň je šesť gramov, dospelý človek v súčasnosti prijíma viac, než dvojnásobok.
Sodík v soli spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku a v mnohých prípadoch má na svedomí hypertenziu. Sedemdesiatpäť percent konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, preto dôležitejšie, než menej soliť pri varení, je znižovať obsah soli pri technologickej príprave potravín. "Výrobcovia potravín sa bránia tým, že výrobok stratí chuť. Vedci ale dokázali, že o 10 až 20 percent soli menej nezmení chuť jedla," povedal na dnešnej tlačovej besede predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii Štefan Farský.
Aj keď zníženie tlaku po redukcii príjmu soli u jednotlivcov nemusí byť výrazný, pokles krvného tlaku o niekoľko milimetrov vo veľkej populácii znamená dôležité zmeny v oblasti kardiovaskulárnych ochorení. Svetlým príkladom je Fínsko, kde za posledných 30 rokov klesol príjem soli o 30 až 35 percent a zároveň v populácii vo veku do 65 rokov poklesla úmrtnosť na mozgovo-cievne príhody a koronárne choroby o 75 až 80 percent. V USA sa príjem soli zvýšil a rovnako stúpli prípady obezity.
Na Slovensku konzumenti nemajú dostatok informácií o škodlivosti zvýšeného príjmu soli a rovnako neexistuje spôsob, ako by sa dozvedeli o obsahu soli v potravinách. Podľa Farského by situáciu mohlo vyriešiť uzákonenie kvantitatívneho vyjadrenia na etiketách výrobkov. Slovenská liga proti hypertenzii sa prihlásila do medzinárodnej kampane "World Salt Awareness Week", ktorej cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov o obsahu soli v potravinách.
Len v jednej porcii hydinových párkov s chlebom a horčicou je o 25 percent viac soli, ako je odporúčaná maximálna dávka. Štyristo gramová pizza pokrýva 58 percent dennej dávky, slovenské typické bryndzové halušky 41 percent. Pozor si treba dávať aj na nápoje, najviac sodíka obsahujú minerálne vody.