Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Pohánka dátum pridania
23-05-2008


Je zdravá, ale málo ju jeme. Jej maličké zrnká však obsahujú veľa cenných látok, a preto by sme ju mali zaradiť častejšie do svojho jedálenského programu.

POHANKA



Pohánka siata je stará kultúrna plodina. Pochádza z oblasti strednej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do Japonska, Európy i do Severnej Ameriky. Na území dnešnej Českej a Slovenskej republiky sa pestovala už v 12 storočí. Tieto krupnaté plodiny boli v mnohých regiónoch veľmi obľúbené a tvorili súčasť každodennej stravy obyvateľov. Postupne však ich význam klasal. V súčasnosti je pohánka hitom zdravej výživy. Ako významný zdroj prírodného rutínu má cenné vlastnosti, z ktorých je preukázaný posilňujúci účinok


imunitného systému, zvýšenie pružnosti cievnych stien, regulácia krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná pre diabetikov, pacientov trpiacich celiakiou a doporučuje sa ako diéta pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva.
V Nemecku aj Rakúsku ju zaraďujú medzi liečivé rastliny. Obsahuje kremík, rutín vitamíny a minerálne látky. Práve pre obsah rutínu je vhodná pre tých, ktorí majú problémy s popraskanými cievkami, kŕčovými žilami, alebo i hemoroidmi.
Pohánka je dôležitým zdrojom zinku, medi a selénu, mangánu a iných stopových prvkov. V Japonsku sa pripravujú extrakty z usušených pohánkových rastlín, ktoré sa ďalej používajú ako zdroj minerálnych látok k obohacovaniu ďalších potravín. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (thiamín), B2 (riboflavín), niacin, E a C.
Zistilo sa, že pohánka má pozitívne účinky v súvislosti s chorobami srdca a s cukrovkou. Posilňuje črevný systém, zmierňuje hnačky a tiež podporuje rast kostí. Zrno pohánky sa zvykne používať v kuchyni do polievok, šalátov, kaší aj zapekaných pokrmov.

Autor: Ester Ríklová
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 13



1 Jana 25-05-2008 | 9:04:28
Aky mate tip na pripravu jedal z pohanky? pretoze som ju robila len raz a velmi mi vadila jej aroma. Chcem dat pohanke a sebe este sancu. Co s tym?

2 Gita 02-06-2008 | 15:22:15
Ja ju pridávam do halušiek a pirohov, zmeliem ju mlynčekom na kávu a zapracujem do cesta, nedávam veľa kôli spomínanej aróme (množstvo si musí určiť každý sám). Ak mám modriny a chcem aby čo najskôr zmizli pridám si 2 lyžičky celej pohánky do jogurtu nechám cez noc v chladničke zmäknúť a mám raňajky. Zopakujem to asi 3x

3 kvetka 20-07-2008 | 14:07:07
pohanka je fakt dobra ja ju vobec nevarim .vecer si damdo sklennej misky asi styri lyzice pohanky ktoru umyjem vodou a potom zalejem vodou aby bola namocena.do rana pekne zmekne a mozes pridavat do hotovej polievky ja ju jem skoro denne napr.aj v jogurte papa

4 mirka 06-08-2008 | 14:10:35
Dnes som si kupila pohankove chrumky, ked ich ochutnam dam vediet ako chutili :_)

5 mirka 11-08-2008 | 19:55:44
Chrumky boli super. Najskor som si musela zvyknut na ich speci chut (nemastne, total bez soli a so zvlatnou horkastou chutou) - ale boli fakt skvele. Aj moja dcera si pochutnavala :-). Dostali sme ich kupit v Reme, este asi skocim dokupit dalsie :))

6 Pohankove chumk 19-03-2009 | 17:27:12
Prosim kde sa daju kupit ponahkove chrumky v Bratislave, prosim, prosim??? tuzinsky@smedia.sk

7 inga 21-09-2010 | 9:52:57
Kedže som alergická na laktozu, cerealie boli pre mňa trochu neatraktívne, lebo zaliate teplou vodou nie vždy mali optimálnu chuť. Skúsila som skombinovať dva druhy cereálií "Bona vita - Dobrá vláknina - 30-40g a FitAktiv-Nougat Bits 6-8ks." a zaliať to pohánkovým nápojom od Mogador Zajíc. Musím povedať, že chuťovo to nebolo nič nepríjemné, možno práve naopak. Už sa teším na moje zajtrajšie raňajky.

8 lll 23-09-2010 | 22:42:11
ja si ju nakličujem :) http://www.cez-okno.net/clanok/uryvky/zaostrene-na-klicky-i http://www.cez-okno.net/clanok/zdravie/zaostrene-na-klicky-ii

9 Tatiana 06-09-2011 | 13:51:29
Ked chcete uvariť pohanku ako prilohu k jedlu alebo samotnu konzumovať, treba ju na suchej panvici najskor upražiť. Pražiť ju treba pokial ona nezačne praskať stale ju miešať. Potom pridať vodu aby byla dobre ponorena trochu posoliť, dať na maly oheň dusiť do hotovnosti.Pohanka ma rada pomale varenie, lebo ked uvarite rychlo,bude popraskana a mazliava. Dobru chuť.

10 annb 06-09-2011 | 18:01:23
pohanku - tatarku použivali naši predkovia, preto sa dožili vysokeho veku. ja kupujem pohanku lupanu a pridávam do polievok, muku pohankovu do cestovin,alebo halušky v pomere jednej tretiny a biela muka dve tretiny. recept na tatarčane pirohy, plnim zemiakmi omastenými maslom s cibulkou,čerčv.paprika,peper, po ocedení a jemným preplachnatím polrjrm ešte trochou masla s cibulkou, a každý si na tanier pridá dobrek kyslej kapusta,dobrú chuť !

11 Rose 26-10-2011 | 13:32:44
Pohanku uvarím vo vode ( 5 min.) a scedím (práve kvôli horkastej chuti), na oleji orestujem cibuľku, pridám scedenú pohanku, mierne osolím, okorením čierným korením a dobre premiešam. Po odstavení ešte pridám cesnak pretretý so soľou. Je to výborná príloha k na prírodno urobenej kuracine, resp. moje dati ju majú veľmi radi aj s nakrájanou zeleninou.

12 moncici 25-10-2014 | 0:23:54
ja robim fantasticky marocky mrkvovy salat s pohankou :) na masle treba oprazit cibulku, cesnak,chilli papricku, zazvor, koriander, skoricu, cervenu papriku a kratko opiect. potom sa prida uvarena mrkva a pohanka, posoli sa podla chuti, dobre premiesa a odstavi. nechat vychladnut a podavat s posypanym koriandrom a jarnou cibulkou a greckym jogurtom ... veeeelka mnamka :D

13 gfgfgfgg 08-03-2018 | 20:02:34
bludy!




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov