Vitamín A
Denná potreba: 0,9 mg
Zvýšená potreba: pri vysokých vitamínových dávkach, pri používaní liekov na zníženie hladiny cholesterolu v krvi.
Účinnosť sa zvyšuje pri podávaní spolu s B-komplexom, vitamínmi D, C a E, s vápnikom, fosforom, zinkom. Zinok (napríklad v šošovici, kučeravom keli) je dôležitý pri uvoľňovaní vitamínu A v pečeni.
Najlepšie zdroje: pečeň, rybí tuk, kartoka, zelené a žlté druhy zeleniny, vajíčka, mliečne výrobky, marhule.
Vitamín B1
Denná potreba: 1,4 mg
Zvýšená potreba: pri strese, v chorobe, po operáciách, pri silnom fajčení, pri používaní prostriedkov proti páleniu žáhy, pri cukrovke, pri silnom potení (ťažko pracujúci, športovci), pri častom pití kávy a alkoholu, v čase tehotenstva.
Účinnosť sa zvyšuje pri podávaní spolu s inými vitamínmi B-komplexu (2, 6, 12), s kyselinou listovou, pantotenovou, s mangánom (napríklad v banánoch, celozrnnom chlebe, cvikle, hrášku - prispievajú k lepšiemu zúžitkovaniu vitamínu B1).
Najlepšie zdroje: droždie, celozrnné výrobky, hydina, arašidy, zemiaky.
Vitamín B12
Denná potreba: 5 mg
Zvýšená potreba:počas perodického krvácania.
Účinnosť sa zvyšuje podávaním spolu s vitamínmi B-komplexu, s vitamínmi A, C, E a kyselinou listovou (napríklad v špenáte). Je potrebný vápnik, aby ho organizmus prijal. pri vegetárianskom stravovaní,
Najlepšie zdroje: mäso, vajíčka, mlieko, syr
Vitamín B2
Denná potreba: 1,8 mg
Zvýšená potreba: pri strese, v tehotenstve, pri diéte, výkonnostnom športe, počas dojčenia, pri zvýšenom prísune tukov.
Účinnosť sa zvyšuje podávaním spolu s inými vitamínmi B-komplexu, s vitamínom C a niacínom (napríklad v hydine).
Najlepšie zdroje: pečeň, ryby, droždie, syr
Vitamín B6
Denná potreba: 1,8 mg
Zvýšená potreba: pri tuhom fajčení, zvýšenom prísune proteínov, používaní antikoncepčnej pilulky, počas tehotenstva a kojenia, pri používaní penicilaminov (predpisujú sa pri artritíde, pri Parkinsonovej chorobe.
Účinnosť sa zvyšuje podávaním vitamínmi B1 a B2, kyselinou pantotenovou, vitamínom C, horčíkom (napríklad v marhuliach, zemiakoch, mandliach) a spolu s rastlinnými vlákninami, umožňujúcimi spojenie s pozitívnymi črevnými baktériami.
Najlepšie zdroje: pšeničné otruby, vnútornosti, kel, sója, mlieko, vajíčka, hovädzie mäso.
Biotín
Denná potreba: 200 mg
Zvýšená potreba: pri vypadávaní vlasov, kožných problémoch, pri štiepajúcich a lámajúcich sa nechtoch, pri dlhom používaní antibiotík alebo preháňadiel. Účinnosť sa zvyšuje podávaním spolu s vitamínom B2, B6, niacínom a vitamínom A, mangánom (napríklad v celozrnných výrobkoch, klíčkoch, kakau, vaječnom žĺtku), ktoré podporujú prijímanie biotínu.
Najlepšie zdroje: pivné kvasinky, orechy, ovocie, pečeň, ryža, brokolica
Vitamín C
Denná potreba: 75 mg
Zvýšená potreba: fajčiari, v starobe, pri užívaní aspirínu (3-násobné vylučovanie vitamínu C) a antikoncepčných piluliek.
Účinnosť sa zvyšuje podávaním spolu s vápnikom a horčíkom (napríklad v orechoch).
Najlepšie zdroje: citrusové plody, čierne ríbezle, zelená zelenina, paradajky, zemiaky, karfiol a červená paprika.
Vitamín D
Denná potreba: 5 mg
Zvýšená potreba: pri záťaži zhoršným životným prostredím, osteoporóze, nedostatku slnečného svitu, pri používaní liekov uvoľňujúcich kŕče.
Účinnosť sa zvyšuje podávaním spolu s vitamínmi A a C, vápnikom, fosforom (napríklad v cibuli, paradajkách, morských plodoch).
Najlepšie zdroje: pšeničné klíčky, sója, celozrnné výrobky, ružičkový kel, listová zelenina, ovos a špenát.
Kyselina listová
Denná potreba: 160 mg
Zvýšená potreba: v tehotenstve a počas dojčenia, pri požívaní alkoholu, pri vysokých dávkach vitamínu C, pri požívaní etrogénov, sulfonamidov a aspirínu, pri zvýšenej náchylnosti na infekcie.
Účinnosť sa zvyšuje podávaním spolu s vitamínom B12 a železom.
Najlepšie zdroje: pečeň, karotka, droždie, tekvica, avokádo, špenát, pšeničné klíčky.
Niacín
Denná potreba: 18 mg
Zvýšená potreba: pri vysokej hladine cholesterolu, pri zvýšenej citlivosti na slnečné žiarenie, pri používaní antibiotík a jedení veľa sladkého.
Účinnosť sa zvyšuje podávaním s vitamínmi B1, B2, B12 a železom (napríklad v marhuliach, slivkách, v mäse; prispieva k jeho lepšiemu zhodnoteniu).
Najlepšie zdroje: jogurt, hlávkový kel, hydina, divina, celozrnné výrobky, šampiňóny.